Friday, March 4, 2016

Det ultimata flaskmatningskittet! (The ultimate bottle feeding kit!)

Av olika skäl blev vårt andra barn ett flaskbarn och efterssom både jag och min fru gillar att optimera bort opraktiska och krångliga saker så plockade vi ihop det här kittet som håller en flaskmatad bäbis flytande i 24 timmar och under en dagsutflykt!

For various reasons our second child became a bottle feeded child and as my wife and I like to optimize away impractical and cumbersome things we came up with this kit that keeps a bottle feed baby going for 24hrs and during a day trip!Det första problemet är att få 37-gradigt vatten i flaskan var fjärde timme dygnet runt, t ex mitt i natten när man är yr av trötthet. Lösningen är Philips HD9380, en vattenkokare med en speciell knapp för att värma vatten till 40 grader på ca 10 sekunder! För att slippa upp och gå runt mitt i natten så har vi ställt vattenkokaren på ett lågt bord precis bredvid sängen och har ett förråd med kokat kallt vatten i glasflaskor med skruvkork. För dagsturen gör man helt enkelt 40-gradigt vatten och fyller en thermos med. En 0.35L thermos rymmer vatten till två måltider när bebisen är liten och äter ofta. Senare behövs det inte mat lika ofta och då räcker det att den rymmer vatten till en måltid (vilket den gör). Denna lite mindre termos har fördelen att den enkelt får plats i skötväskan.

När man väl fått vatten med rätt temperatur i flaskan så är nästa problem att dosera pulver. Lösningen är att fördosera i en vällingburk med flera fack. Bambino säljer den perfekta burken med 3 fack (köp två så kan man fördosera för ett helt dygn). Då behöver man bara öppna locket och hälla över pulverdosen i flaskan, något som kan göras med en hand i halvmörker mitt i natten utan att aktivera högre hjärnfunktioner.

Flaskor är ju kanske en smaksak för bebisen men vi började med att testa de flaskor som är mest lättdiskade :) Den första vi testade, Tommee Tippee Closer to nature 260ml, fungerade bra efter ett par matningar när hon vant sig. Vi använde den större flaskan (260ml) direkt från starten (5 veckor gammal) och hon använder dom än (8.5 månader). Köp 3st 2-pack så det finns en flaska per fack i pulverdoseringsburkarna plus att du bara behöver diska/koka flaskor en gång per dygn :) 

Göra rent flaskorna är nästa problem. I brist på en automatisk flaskdiskmaskin så diskar man flaskorna enklast med en borste som är specialutformad för flaskan. För våra flaskor var det denna borste med en speciell del för att göra rent i nappens spets där det är svårt att komma åt.

Så där har ni det, det perfekta flaskmatningskittet. Som trött småbarnsförälder är det lätt värt att byta lite pengar mot tid om man har möjlighet! Delar av kittet kan säkert säljas vidare när man är "färdig" för att få ner kostnaden. Men räknar man i kronor per sparad timme och insparat krångel så är det ett väääldigt billigt kit :) 

Kom gärna med förslag på ytterligare optimeringar!

1 comment:

Lovee Au said...

This is very nice information. because our child safty is very important to us hence you may like baby care Strollers canopy/hood from http://www.lovee.com
They have many varieties like Bugaboo accessories